poza_header.jpg

Elevii propun idei de afaceri cu beneficii pentru comunitate

Elevii de liceu sunt provocați să conceapă idei inovatoare de afaceri pornind de la problemele sociale din jurul lor, în cadrul proiectului educațional Social Innovation Relay (SIR), derulat de Junior Achievement în parteneriat cu NN Group și HP.
 
Aflat la a cincea ediție în România, proiectul oferă tinerilor acces la o experiență practică de antreprenoriat care să îi ajute în viitoarele alegeri de carieră. Pentru a-și însuși abilitățile de care au nevoie, liceenii vor avea la dispoziție instrumente moderne și atractive de învățare: sesiuni de mentorat față-în-față și online susținute de experți, un quiz în urma căruia pot obține un certificat de cunoștințe în domeniul inovării sociale, o platformă de cursuri online gratuite și competiția de antreprenoriat SIR.
 
Elevii se pot înscrie până la 15 aprilie în competiție (urmând pașii de pe www.sir.jaromania.org), formulând soluții la probleme sociale reale din domeniile educație, sănătate, incluziune socială, dezvoltarea nivelului de trai, drepturile omului, energie sau protecția mediului. Ei vor fi sprijiniți de angajații NN pentru a concepe proiecte fezabile ce pot fi transformate în afaceri. Echipa clasată pe locul I va fi premiată în cadrul Galei Business Hall of Fame și va reprezenta România la finala globală online.
 
Antreprenoriatul social: între business și binefacere
Antreprenoriatul social este unul dintre cele mai eficiente moduri în care oamenii pot schimba în bine societatea, identificând probleme, căutând soluții și schimbând mentalități.
 
Potrivit unui studiu de impact realizat de Centrul pentru Educație și Industrie de la Universitatea Warwick la nivel internațional, 86% dintre elevii care au participat la SIR au devenit mai conștienți de problemele sociale existente în comunitățile lor, iar 78% dintre elevi s-au declarat mai încrezători în posibilitatea de a înființa pe viitor o afacere socială.
 
Anul trecut, premiul național SIR a revenit echipei NEO Team, de la Colegiul Național Jean Monnet din Ploiești, care a propus o soluție la problema absenteismului și abandonului școlar. Au propus o companie de telecomunicații care să sprijine elevii din familii dezavantajate printr-un sistem de donații simplu: orele petrecute de abonați la telefon să fie convertite în ore petrecute la școală de un copil care nu și-a putut termina studiile.
 
SIR se derulează în România, Bulgaria, China, Filipine, India, Olanda, Singapore și Spania și este susținut la nivel global de NN Group și HP. Profesorii și elevii participanți la SIR pot accesa ca resursă gratuită un curs de antreprenoriat social pe platforma HP Life. Mai multe informații și regulamentul competiției sunt disponibile pe www.sir.jaromania.org.
 
Carmen Soare, Director de Marketing NN România:
La fel cum prin serviciile financiare pe care le oferim îi ajutăm pe oameni să își construiască un viitor financiar mai bun și mai sigur, prin implicarea în comunitate ne propunem să contribuim la dezvoltarea sustenabilă a societății.
E prioritar pentru noi să susținem financiar și să fim voluntari în proiecte, așa cum este și SIR, care facilitează accesul elevilor la educație și le dezvoltă abilitățile necesare pentru a face față provocărilor societății actuale.
Promovarea antreprenoriatului social în rândul elevilor de liceu are potențialul de a forma o viitoare generație activ implicată în asigurarea bunăstării societății în ansamblul ei.
Ne așteptăm ca elevii care vor participa la acest proiect să devină în primul rând „antreprenorii propriului viitor” și să fie mai receptivi la „mesajele” pe care societatea le transmite.”