poza_header.jpg

Liceenii participanți la competiția Social Innovation Relay, viitori antreprenori sociali

Pe parcursul acestui an școlar, în cadrul programului educațional Social Innovation Relay (SIR), s-au implicat peste 3.300 de elevi și 109 profesori din 131 de licee din toată țara, conștientizând probleme sociale reale din comunitățile lor și dezvoltându-și spiritul antreprenorial.

În cadrul competiției, cele mai bune 20 de echipe, din cele 125 înscrise inițial, au beneficiat gratuit de mentorat și consultanță din partea a 11 voluntari NN, pentru a propune și dezvolta proiecte de antreprenoriat și inovare socială.

Implicarea voluntarilor reprezintă o componentă-cheie a acestui program, prin faptul că aceștia le împărtășesc elevilor din cunoștințele și experienţa lor, dându-le feedback și recomandări pentru îmbunățățirea planurilor de proiect și informații legate de resurse și finanțare, dezvoltarea ideii, promovare.

După cel de-al doilea an în care am fost voluntar în cadrul competiției Social Innovation Relay, pot spune că fiecare interacțiune cu concurenții este o surpriză plăcută pentru mine. Iar OneUp, echipa câștigătoare nu a făcut excepție. Încă de când am citit prima dată ideea lor, am crezut că este una care, însoțită de un plan de implementare bun, poate câștiga competiția. Însă dincolo de competiție, produsul echipei OneUp, un dispozitiv de monitorizare a persoanelor cu afecțiuni cardiace, este un exemplu de inovație care poate îmbunătăți și chiar salva vieți, iar pentru acesta, merită felicitați. – a declarat Adriana Dumitra, consultant voluntar NN România

Echipa OneUp, de la Colegiul Național I. L. Caragiale din București, desemnată câștigătoare după finala națională, a dezvoltat un dispozitiv-prototip care monitorizează constant sănătatea pacienților predispuși unui accident vascular cerebral (puls și EKG) și are diferite trepte de avertizare. 

Proiectele înscrise de liceeni în competiție au impresionat juriul prin creativitate, fezabilitate, spirit antreprenorial, adresând probleme sociale din domenii diverse: educație, sănătate, incluziune socială, dezvoltarea nivelului de trai sau sustenabilitate.

Acești tineri au răspuns activ provocării de a se implica în comunitate, de a încerca să schimbe în bine societatea, identificând probleme, căutând soluții și schimbând mentalități pentru a genera impact.

Ajutorul mentorului de la NN România a fost binevenit, iar experiența câștigată participând la competiția Social Innovation Relay ne va fi de folos atât în lumea business-ului, cât și în viața de zi cu zi. Lucrând în echipă, am găsit soluții la probleme reale și pentru noi competiția a fost cu adevărat un "eye opener" când vine vorba despre antreprenoriat. – a declarat Cosmin Bianu, elev din echipa câștigătoare

Echipa OneUp se va pregăti cu ajutorul voluntarilor NN pentru finala globală a competiției SIR care va avea loc online pe 19 iunie și va concura cu elevi din celelalte țări participante.