poza_header.jpg

Liceenii propun soluții pentru integrarea tinerilor pe piața muncii în cadrul Social Innovation Relay

72 liceeni au participat la workshop-ul Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România la Colegiul Economic A. D. Xenopol din București ca parte a programului global Social Innovation Relay, susținut de NN.

Elevii participanți au lucrat în echipă pe o temă aflată ad-hoc, pentru a propune soluții care să contribuie la creșterea angajabilității tinerilor din mediul rural, apropiind școala de viața reală.
În prezent, problema șomajului afectează tot mai mulți tineri atât în România, cât și în Uniunea Europeană. Conform datelor Eurostat, în 2016, țara noastră se număra printre statele europene cu cei mai mulţi tineri (20-24 de ani) care nu urmau studii, dar nici nu erau angajați (NEET: 23,6%).

Pornind de la cauzele și consecințele acestei probleme sociale actuale, liceenii participanți, sprijiniți de 6 mentori NN România, au propus și prezentat soluții care printr-o implementare viitoare i-ar putea ajuta pe tinerii din mediul rural să depășească obstacolele și să se integreze mai ușor pe piața muncii după terminarea studiilor.

Printre ideile prezentate s-au numărat:
»  înființarea unui centru de formare profesională și consiliere/orientare în carieră pentru tinerii șomeri;
»  facilitarea de traininguri personalizate/workshop-uri/tabere pe diferite teme și acces la experiențe practice pentru dezvoltarea abilităților-cheie cerute pe piața muncii;
»  utilizarea tehnologiei și a unei platforme pentru intermedierea legăturii între tineri și potențiali angajatori, precum și traineri cu experiență.
 
Workshop-ul a fost o ocazie de a învăța cum să ne organizăm mai bine, cum să lucrăm în echipă și să prezentăm un proiect, precum și de a ne exersa capacitatea de a lua decizii într-un timp limitat.”
Daniele Viola, elevă, Colegiul Economic A. D. Xenopol, București
 
Workshop-ul Innovation Camp™ este parte componentă a programului Social Innovation Relay, implementat în România și în alte 9 țări de la nivel global, prin parteneriatul Junior Achievement – NN.

Celelalte componente incluse în program (quiz de evaluare a cunoștințelor în domeniul inovării sociale; webinarii – studii de caz; competiție de idei de inovare socială și mentorat) pun accentul pe creșterea nivelului de conștientizare a tinerilor privind problemele sociale locale și globale, precum și pe dezvoltarea abilităților acestora de a crea și testa un concept de afacere/proiect social pentru a genera schimbări pozitive în comunitățile lor.

„Am fost atras de proiectul SIR, pentru că este o șansă pentru noi să ne implicăm în modelarea viitorului societății. Cel mai mult mi-a plăcut să văd tineri motivați să schimbe lucrurile, tineri care au idei frumoase și care vor să se implice activ în societate. Pentru ei este important să iasă din curricula școlară obișnuită și să își dedice o parte din timp unor lucruri palpabile și în care cred. Mai mult, este o oportunitate de a îmbina creativitatea și dezinvoltura specifică vârstei cu pragmatismul mediului de business.” Claudiu Masă, consultant voluntar, NN România