poza_header.jpg

O echipă de liceeni vrea să combată depresia cu o aplicație


O echipă de liceeni de la Colegiul National de Informatică Tudor Vianu din Capitală a conceput o aplicație smartphone ce vine în sprijinul persoanelor care suferă de depresie sau anxietate. Proiectul elevilor a obținut primul loc în cadrul competiției Social Innovation Relay (SIR), organizată de Junior Achievement (JA) România, în parteneriat cu NN România și Hewlett-Packard (HP).
 
Echipa, formată din elevii Alexandru Amarandei-Stănescu, Valentin Bucur, Alexandru Sasu și Matei Dimitrie Tița, sub coordonarea doamnei profesoare Cristiana Popescu, și-a propus să determine utilizatorii să își schimbe percepția și comportamentul cu ajutorul unor citate, provocări și imagini motivaționale furnizate de Best Buddy și adaptate la profilul fiecărui utilizator. Aplicația va fi realizată cu sprijinul unor psihologi și va putea fi instalată gratuit de orice posesor de smartphone.                             
 
Am observat că tot mai mulți oameni din jurul nostru sunt triști sau deprimați și am vrut să găsim o modalitate de a-i ajuta să-și schimbe starea de spirit. Am gândit aplicația ca pe un prieten. Fiecare utilizator va răspunde la un chestionar și va avea un profil virtual conectat la o bază de date ce va fi actualizată regulat. În funcție de starea emoțională, aplicația va interacționa cu utilizatorul prin imagini, citate motivaționale și prin intermediul unor teme de lucru realizate cu ajutorul unor psihologi”, a spus Alexandru Sasu, membru în echipa Buddy Apps.
 
El va participa, împreună cu colegii lui, la finala internațională a competiției, ce va implica echipe din Bulgaria, China, Filipine, India, Olanda, Singapore și Spania. De asemenea, elevii vor fi premiați pe scena Ateneului Român la Gala Investește în Educație! – Business Hall of Fame din 27 mai.
 
Peste 30 de elevi din București, Câmpulung Moldovenesc, Galați, Giurgiu și Iași au participat la finala națională SIR, prezentându-și proiectele de antreprenoriat social în fața juriului, format din reprezentanți JA România, NN România și HP.
 
Competiția face parte din proiectul educațional Social Innovation Relay, implementat la nivel internațional de Junior Achievement în parteneriat cu NN și HP. SIR provoacă elevii să gândească în echipă și să formuleze soluții viabile pentru rezolvarea unor probleme sociale reale identificate de ei în comunitate, în domeniile educație, sănătate, incluziune socială, dezvoltarea nivelului de trai și sustenabilitate.
 
În cadrul proiectului, liceenii au parcurs un curs online și un quiz certificat de antreprenoriat social, au participat la un webinar cu profesioniști din mediul de business și au participat la sesiuni de mentorat cu voluntari NN România, care le-au dat feedback, le-au făcut recomandări și i-au ajutat să-și îmbunătățească ideile. 15 angajați ai departamentelor de Audit, Marketing, Customer Care, IT și Operațiuni din cadrul NN România au fost implicați ca voluntari în toate etapele proiectului.