din toată țara. 20 de echipe au fost selectate pentru etapa de mentorat după faza inițială a a competiției de idei de afaceri și inovare socială care a implicat peste 500 de liceeni, iar apoi numai 10 echipe au intrat în finala națională a competiției.
La ediția 2017, elevii au folosit accesul la tehnologie pentru a propune soluții pentru diferite probleme sociale, cum ar fi: un sistem de tratare și refolosire a apelor uzate menajere, pentru casele din mediul rural; un set de dispozitive destinate persoanelor paraplegice, care să le asigure libertatea de mișcare; o aplicație care monitorizează alimentele aproape de expirare, iar apoi, prin intermediul unei fundații, facilitează distribuirea acestora către oamenii străzii și centre de ajutor social.
Elevii care au câștigat finala națională a competiției SIR propun realizarea unui produs de iluminat –
GreenLight – care funcționează pe bază de energie solară, cu ajutorul unui panou fotovoltaic, pentru a ajuta autoritățile, instituțiile publice, dar și firmele să reducă drastic cheltuielile cu energia electrică și să purifice aerul de dioxidul de carbon din atmosferă, valorificând proprietățile naturale ale algelor. Elevii de la Colegiul Economic A.D. Xenopol din București vor reprezenta România în etapa globală a competiției.
“Social Innovation Relay a reprezentat o modalitate de a ne face cunoscută ideea de afaceri, de a învăța despre antreprenoriatul social, de a ne antrena calitățile de creare a prezentărilor și public speaking și, bineînțeles, de a rezolva problemele majore ale mediului înconjurător.” – a declarat un elev de la echipa câștigătoare.
Pe parcursul competiției, liceenii au învățat cu sprijinul celor 13 voluntari NN România și al profesorilor coordonatori cum își pot folosi gândirea antreprenorială pentru a rezolva probleme sociale din comunitatea lor și din afara acesteia.
Pe durata sesiunilor de mentorat online, elevii au avut acces la exemple și studii de caz pentru a-și pregăti planurile de proiecte, au primit feedback și recomandări de îmbunătățire pentru ideile lor. Astfel, tinerii au reușit să treacă de la idei la soluții viabile pentru probleme legate de educație, sănătate, incluziune socială, dezvoltarea nivelului de trai sau sustenabilitate.
Echipa de la Colegiul Economic A. D. Xenopol din București se va pregăti cu ajutorul voluntarilor NN România pentru finala globală a competiției, ce se va desfășura online pe 21 iunie și va reuni participanți din 9 țări: Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Spania, Japonia și Singapore.