În anul școlar 2021-2022, cu sprijinul a 8 consultanți voluntari NN România, peste 2.000 de liceeni din toată țara au putut beneficia în cadrul proiectului Social Innovation Relay (SIR) de mai multe componente educaționale: studii de caz, webinare și resurse pe tema inovării şi antreprenoriatului social, sesiuni de mentorat online pentru îmbunătățirea planurilor de afaceri în cadrul Incubatorului JA BizzFactory (secțiunea afaceri sociale) și workshop-ul Social Innovation Camp.
Parteneriatul educațional strategic dintre Junior Achievement (JA) România și NN România, încheiat în 2014, a continuat și în anul școlar 2021-2022 prin proiectul internațional Social Innovation Relay (SIR). Aflat la cea de-a opta ediție în România, SIR susține profesori și elevi de liceu din toată țara, inclusiv din mediul rural, să participe la inițiative cu mai multe componente educaționale practice, care pun accentul pe dezvoltarea cunoștințelor și abilităților în domeniul antreprenoriatului și inovării sociale.
Cu sprijinul a 8 consultanți voluntari NN România și al echipei JA România, au fost desfășurate mai multe activități educaționale ca parte a SIR, printre care: sesiuni de mentorat, webinare pe baza unor studii de caz și workshop-ul interactiv Social Innovation Camp.
Printr-un parteneriat educațional strategic încheiat în 2014 între NN și Junior Achievement (JA), proiectul internațional Social Innovation Relay (SIR) susține anual elevii de liceu din România în dezvoltarea cunoștințelor și abilităților practice, învățând și aplicând principiile antreprenoriatului și inovării sociale. În anul școlar 2020-2021, în activitățile educaționale din cadrul proiectului SIR s-au implicat peste 3.000 de liceeni, împreună cu profesorii lor coordonatori din 110 licee din toată țara, inclusiv din zone dezavantajate, localități din mediul rural și mic urban.
Prin proiectul internațional Social Innovation Relay (SIR) și un parteneriat educațional de 7 ani, NN și Junior Achievement susțin elevii de liceu în dezvoltarea cunoștințelor și abilităților practice conexe antreprenoriatului și inovării sociale.
În perioada 2014-2020, proiectul a implicat în activități practice peste 17.000 de elevi din 100 de localități din toată țara.
Anul acesta, proiectul SIR oferă profesorilor și liceenilor acces gratuit la resurse de învățare, studii de caz, modele de afaceri sociale, webinarii de pregătire și mentorat cu voluntarii NN România, sprijinindu-i astfel să își îmbunătățească planurile de afaceri sociale și să găsească cele mai bune soluții pentru o viitoare implementare.
Care sunt principiile afacerilor sociale? Ce inițiative, modele de antreprenoriat și inovare socială există la nivel național și global?
Peste 400 de liceeni din toată țara și profesorii lor coordonatori au descoperit, în cadrul webinarelor organizate în proiectul Social Innovation Relay, cum pot genera schimbări pozitive în comunitățile lor.
Probleme sociale, comunitate, tineri antreprenori, lucru în echipă, soluții creative, schimbări pozitive: toate acestea fac parte dintre componentele competiției educaționale Social Innovation Relay(SIR), desfășurate de Junior Achievement în parteneriat cu NN. Finala națională a reunit online 10 echipe de elevi din 10 licee care au și-au prezentat proiectele în fața juriului format din consultanți voluntari NN.
Proiectele la care au lucrat tinerii au vizat domenii și probleme diferite din societate, iar echipele au propus soluții precum: platformă de orientare profesională și recrutare pentru tineri, aplicație cu exerciții de kinetoterapie, un sistem inteligent de colectare a deșeurilor și protejare a mediului.
Reprezintă antreprenoriatul social o componentă importantă a economiei viitorului? Este timpul ca tânăra generație să caute mereu soluții la problemele sociale? Un exemplu de bună practică este proiectul unei echipe de liceeni - OilCollect - care va participa în iunie, la finala globală a competiției Social Innovation Relay (SIR) și va concura cu elevi din celelalte 12 țări implicate în proiect.
Cei patru elevi de la Colegiul Național I. L. Caragiale din București, coordonați de profesoara Mihaela Găvănescu, au câștigat finala națională a competiției, realizând un prototip de container special, portabil, în care uleiul uzat poate fi colectat și apoi transportat într-un spațiu pentru prelucrare în vederea reutilizării.
103 elevi din 15 licee bucureștene au participat la workshop-ul Innovation Camp, organizat de Junior Achievement România, în parteneriat cu NN România, ca parte a proiectului educațional internațional Social Innovation Relay (SIR), cu obiectivul de a găsi soluții care să ofere șanse profesionale generației NEETs – tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare.
Elevii de liceu au analizat, în cadrul workshop-ului organizat la hub-ul DB Connect, obstacolele cu care se confruntă în prezent cei 400.000 de tineri NEETs din România (abandon școlar, nivel scăzut de educație și calificare, șomaj) și au propus în echipe, pe baza feedback-ului consultanților voluntari NN, soluții care să contribuie la pregătirea tinerilor NEETs pentru viața profesională și la creșterea potențialului lor de angajare.
Pe parcursul acestui an școlar, în cadrul programului educațional Social Innovation Relay (SIR), s-au implicat peste 3.300 de elevi și 109 profesori din 131 de licee din toată țara, conștientizând probleme sociale reale din comunitățile lor și dezvoltându-și spiritul antreprenorial.
În cadrul competiției, cele mai bune 20 de echipe, din cele 125 înscrise inițial, au beneficiat gratuit de mentorat și consultanță din partea a 11 voluntari NN, pentru a propune și dezvolta proiecte de antreprenoriat și inovare socială.
Junior Achievement Europe și NN Group contribuie semnificativ la creșterea nivelului de conștientizare a problemelor sociale în rândul elevilor de liceu și la dezvoltarea abilităților de antreprenoriat și inovație socială ale acestora. Inițiativa face parte dintr-un parteneriat amplu desfășurat pentru al patrulea an consecutiv, care include trei programe educaționale: Social Innovation Relay, Innovation Camp și Job Shadow Day.
Peste 10.000 de elevi de liceu din toată țara au învățat până acum despre antreprenoriat și au fost încurajați să susțină inovarea socială și să devină responsabili pentru viitorul financiar propriu, dar și al comunității din care fac parte, prin programul educațional Social Innovation Relay. Desfășurat în ultimii 3 ani prin parteneriatul global între Junior Achievement și NN, programul continuă să fie implementat cu succes și în anul școlar 2017-2018 în România și în alte 9 țări (Bulgaria, Cehia, Grecia, Japonia, Olanda, Polonia, Singapore, Spania și Ungaria).
72 liceeni au participat la workshop-ul Innovation Camp™, organizat de Junior Achievement (JA) România la Colegiul Economic A. D. Xenopol din București ca parte a programului global Social Innovation Relay, susținut de NN.
Elevii participanți au lucrat în echipă pe o temă aflată ad-hoc, pentru a propune soluții care să contribuie la creșterea angajabilității tinerilor din mediul rural, apropiind școala de viața reală.
În prezent, problema șomajului afectează tot mai mulți tineri atât în România, cât și în Uniunea Europeană. Conform datelor Eurostat, în 2016, țara noastră se număra printre statele europene cu cei mai mulţi tineri (20-24 de ani) care nu urmau studii, dar nici nu erau angajați (NEET: 23,6%).
V-Tech, o echipă de 4 elevi români de la Colegiul Economic A.D. Xenopol din București, a concurat în finala globală a competiției Social Innovation Relay și a obținut locul III, impresionând juriul cu prototipul realizat.
GreenLight, un produs de iluminat, care funcționează pe bază de energie solară, cu ajutorul unui panou fotovoltaic și care valorifică proprietățile naturale ale algelor, pentru a ajuta autoritățile publice și firmele să reducă cheltuielile la energia electrică și să purifice aerul de dioxidul de carbon.
Proiectul educațional Social Innovation Relay (SIR) a reunit, în anul școlar 2016-2017, peste 3.000 de elevi și 84 de profesori din 127 de licee din toată țara. 20 de echipe au fost selectate pentru etapa de mentorat după faza inițială a a competiției de idei de afaceri și inovare socială care a implicat peste 500 de liceeni, iar apoi numai 10 echipe au intrat în finala națională a competiției.
La ediția 2017, elevii au folosit accesul la tehnologie pentru a propune soluții pentru diferite probleme sociale, cum ar fi: un sistem de tratare și refolosire a apelor uzate menajere, pentru casele din mediul rural; un set de dispozitive destinate persoanelor paraplegice, care să le asigure libertatea de mișcare; o aplicație care monitorizează alimentele aproape de expirare, iar apoi, prin intermediul unei fundații, facilitează distribuirea acestora către oamenii străzii și centre de ajutor social.
JA Europe și NN Group încep al treilea an al parteneriatului lor global ce încurajează tinerii să susțină inovarea socială și să devină responsabili pentru viitorul financiar propriu, dar și al comunității din care fac parte.
În primii 2 ani de parteneriat, am avut un impact pozitiv asupra unui număr semnificativ de elevi – peste 16.000, cu sprijinul a 260 de voluntari NN. Peste 600 de profesori au participat la proiect și au fost generate mai mult de 1.000 de idei de inovare socială.
În cadrul etapei naționale a competiției globale Social Innovation Relay (SIR), organizată de Junior Achievement (JA) România, în parteneriat cu NN România, o echipă de liceeni din București a propus o soluție care folosește tehnologie de înaltă performanță pentru a le permite oamenilor cu deficiență de vedere să distingă culorile și să aprecieze distanțele.
Echipa Oculus de la Colegiul Național I. L. Caragiale, sub coordonarea doamnei profesoare Mihaela Găvănescu, a creat prototipul pentru un produs special – ochelarii Mitra – care vine în sprijinul nevăzătorilor sau persoanelor cu deficiență mare de vedere, ajutându-i să se integreze mai ușor în mediul înconjurător, evitând ușor obstacolele şi pericolele deplasării în spaţiu.
Junior Achievement (JA) și NN anunță lansarea celei de-a șasea ediții a proiectului educațional Social Innovation Relay (SIR), o inițiativă globală care aduce împreună mentori cu experiență în afaceri și elevi de liceu, pentru a contribui la rezolvarea problemelor reale din comunitățile locale din care fac parte și dincolo de ele. Acest program vizează pregătirea liceenilor în domeniul antreprenoriatului social și dezvoltarea unor abilități esențiale ale acestora, punând în același timp accentul asupra rolului pe care îl poate juca mediul de afaceri în abordarea aspectelor sociale.
Elevii români din echipa Buddy Apps au concurat în finala globală a competiției Social Innovation Relay cu echipe din alte 6 țări de pe glob (Bulgaria, China, India, Olanda, Singapore și Spania) și s-au clasat pe locul II cu proiectul Best Buddy.
Best Buddy este o aplicație smartphone ce vine în sprijinul persoanelor care suferă de depresie sau anxietate, care intenționează să îi determine pe utilizatori să își schimbe percepția și comportamentul cu ajutorul unor citate, provocări și imagini motivaționale și a unor teme de lucru realizate cu ajutorul unor psihologi. ...
O echipă de liceeni de la Colegiul National de Informatică Tudor Vianu din Capitală a conceput o aplicație smartphone ce vine în sprijinul persoanelor care suferă de depresie sau anxietate. Proiectul elevilor a obținut primul loc în cadrul competiției Social Innovation Relay (SIR), organizată de Junior Achievement (JA) România, în parteneriat cu NN România și Hewlett-Packard (HP).
Aflat la a cincea ediție în România, proiectul oferă tinerilor acces la o experiență practică de antreprenoriat care să îi ajute în viitoarele alegeri de carieră. Pentru a-și însuși abilitățile de care au nevoie, liceenii vor avea la dispoziție instrumente moderne și atractive de învățare: sesiuni de mentorat față-în-față și online susținute de experți, un quiz în urma căruia pot obține un certificat de cunoștințe în domeniul inovării sociale, o platformă de cursuri online gratuite și competiția de antreprenoriat SIR ...