poza_header.jpg

O echipă de liceeni dezvoltă un prototip de ochelari ce vine în sprijinul persoanelor cu deficiență de vedere, în cadrul unei competiții internaționale de antreprenoriat social

București, 16 mai 2016 – În cadrul etapei naționale a competiției globale Social Innovation Relay (SIR), organizată de Junior Achievement (JA) România, în parteneriat cu NN România, o echipă de liceeni din București a propus o soluție care folosește tehnologie de înaltă performanță pentru a le permite oamenilor cu deficiență de vedere să distingă culorile și să aprecieze distanțele.

Echipa Oculus de la Colegiul Național I. L. Caragiale, sub coordonarea doamnei profesoare Mihaela Găvănescu, a creat prototipul pentru un produs special – ochelarii Mitra – care vine în sprijinul nevăzătorilor sau persoanelor cu deficiență mare de vedere, ajutându-i să se integreze mai ușor în mediul înconjurător, evitând ușor obstacolele şi pericolele deplasării în spaţiu.O echipă de liceeni dezvoltă un prototip de ochelari ce vine în sprijinul persoanelor cu deficiență de vedere, în cadrul unei competiții internaționale de antreprenoriat social

„Totul a plecat de la o simplă întrebare: oare cum percep nevăzătorii culorile? Iniţial ne-am dorit să îi ajutăm pe aceştia să distingă culorile.  Apoi am intrat în contact cu George, un băieţel din clasa a VIII-a şi cu familia sa, care ne-au „introdus” în lumea nevăzătorilor şi ne-au explicat adevăratele probleme ale acestora, principala fiind deplasarea. Astfel, ochelarii noştri reuşesc să îmbunătăţească experienţa de zi cu zi a unei persoane cu deficienţă de vedere. Participarea la acest concurs ne-a oferit posibilitatea de a ne dezvolta în ceea ce priveşte organizarea în echipă şi ne-a acordat o amplă introducere în lumea business-ului. Pentru noi, cea mai interesantă şi mai atractivă a fost colaborarea cu un specialist în domeniul marketingului, ale cărui sfaturi ne-au ajutat să dezvoltăm „adevăratul” business. Nu numai moral, cât şi financiar am fost susţinuţi de Junior Achievement, deoarece Proiectul Oculus a fost înființat pe baza unei burse câștigate în cadrul unei competiţii anterioare, organizate de Junior Achievement România”, a spus Tudor Popa, membru al echipei Oculus la finalul competiției naționale SIR.

Cu ajutorul consultanţilor voluntari NN România, elevii din echipa Oculus se vor pregăti pentru participarea la finala globală online a competiției din 23 iunie, la care vor participa echipe din 12 țări: Bulgaria, Cehia, China, Grecia, India, Japonia, Olanda, România, Singapore, Slovacia, Spania, Ungaria.

Pe parcursul competiției, elevii de liceu au experimentat activități de antreprenoriat și au beneficiat de sesiuni de mentorat față-în-față și online susținute de profesioniști cu experiență, care le-au dat feedback, le-au oferit recomandări și i-au ajutat să-și îmbunătățească ideile. Cu acestea, elevii au reușit să formuleze soluţii viabile pentru rezolvarea unor probleme sociale reale, identificate de ei în comunitate, într-unul dintre domeniile educaţie, sănătate, incluziune socială, dezvoltarea nivelului de trai sau sustenabilitate.
 
„Dincolo de interacțiunile pline de provocări și inspirație pe care le-am avut ca mentor al echipelor de elevi înscrise la Social Innovation Relay, am descoperit noi perspective prin care pot fi identificate problemele sociale și, mai ales, soluțiile la acestea. Sunt foarte entuziasmată că ambele echipe pe care le-am mentorat sunt în top trei proiecte câștigătoare la finala națională și felicit toate echipele care au participat. Prin ideile lor, ne dau încredere că societatea noastră merge pe drumul cel bun”, a declarat Ruxandra Bîrsan, Marketing Research Analyst, NN România.

Organizată pentru al șaselea an consecutiv în România și la nivel internațional, competiția de idei de inovare socială este parte a proiectului educațional Social Innovation Relay (SIR), implementat de Junior Achievement în parteneriat cu NN, adresată liceenilor și cuprinde mai multe componente, printre care webinarii și studii de caz pe tema antreprenoriatului și inovării sociale, precum și teste online de evaluare a cunoștințelor în domeniu. În anul școlar 2015-2016, au fost implicați în proiect peste 3.200 de elevi de liceu, 115 profesori și 15 voluntari NN, fiind generate aproximativ 150 de idei de inovare socială. În  etapa națională au participat cele mai bune 10 echipe formate din 38 de elevi din 8 licee și 6 localități.
 
În 2015, echipa care a reprezentat România la nivel global, a prezentat o aplicație care combate depresia și anxietatea, câștigând premiul al doilea în competiție.