Peste 10.000 de elevi de liceu din toată țara au învățat până acum despre antreprenoriat și au fost încurajați să susțină inovarea socială și să devină responsabili pentru viitorul financiar propriu, dar și al comunității din care fac parte, prin programul educațional Social Innovation Relay. Desfășurat în ultimii 3 ani prin parteneriatul global între Junior Achievement și NN, programul continuă să fie implementat cu succes și în anul școlar 2017-2018 în România și în alte 9 țări (Bulgaria, Cehia, Grecia, Japonia, Olanda, Polonia, Singapore, Spania și Ungaria).
Elevii de liceu din România și profesorii lor au dat în fiecare an dovadă de pasiune pentru antreprenoriat și s-au implicat activ pentru susținerea inovației sociale în comunitățile locale. Iar rezultatele s-au văzut, liceenii români fiind premiați în fiecare ediție a programului Social Innovation Relay, aflându-se în Top 3 cele mai bune echipe în etapa globală a competiției de antreprenoriat social.
Antreprenoriatul social este o parte importantă a strategiei Comisiei Europene. Este văzut ca o practică menită să servească interesele UE, mai degrabă decât maximizarea profitului. În felul acesta, oferă un model de business ce îmbină armonios nevoile financiare, sociale, culturale și de mediu. Antreprenoriatul social este unul dintre cele mai eficiente moduri în care oamenii pot schimba în bine societatea, identificând probleme, căutând soluții și schimbând mentalități.
Deși conceptul de antreprenoriat social este relativ nou în România, adolescenții sunt atrași de ideea de a se implica în proiecte educaționale sau chiar de a începe o afacere socială reală care să aibă impact în comunitatea locală.
Astfel, putem spune că tinerii au un rol crucial în aducerea antreprenoriatului social pe agenda publică și în dezvoltarea lui. Ei au energie, gândire creativă, abilități digitale și pot valorifica cu ușurință potențialul unei noi abordări de business. Dar, pentru a face acest lucru, tinerii trebuie să aibă cunoștințe de bază despre afaceri și finanțe, precum și o înțelegere generală a contexului, instrumentelor și oportunităților de antreprenoriat social.
Junior Achievement România este una dintre puținele organizații din țară care au inclus inițiative de antreprenoriat social în activitatea sa, cu cea mai mare deschidere în domeniul educației.
Programul Social Innovation Relay are un puternic caracter interdisciplinar și intercultural, le oferă elevilor de liceu accesul la experienţa practică şi expertiza antreprenorială necesară pentru a începe o carieră de succes și le facilitează comunicarea cu profesioniști din mediul de afaceri.
”Programul reprezintă o inițiativă semnificativă pentru amplificarea competențelor specifice managementului de proiect și antreprenoriatului care le favorizează elevilor atât racordarea la realitățile sociale, cât și posibilitatea de a identifica strategii eficiente de rezolvare a problemelor prin metode interactive”, spune Grațiela Goruneanu, un profesor coordonator din cadrul Liceului Teoretic Al. I. Cuza din București.
Beneficiile programului Social Innovation Relay sunt cu atât mai importante, ținând cont că studiile recente realizate pentru Noua agendă pentru competențe în Europa (2016) arată că 40% dintre angajatorii europeni afirmă că nu pot găsi oameni cu competențe potrivite care să le permită companiilor lor să crească și să fie inovatoare și că prea puține persoane au mentalitatea și competențele antreprenoriale necesare pentru a-și începe propria afacere și a se adapta la cerințele dinamice de pe piața muncii.
Social Innovation Relay implică următoarele componente practice de învăţare:
» quiz online (finalizat cu un certificat de cunoștințe în domeniul inovării sociale);
» webinarii (studii de caz) pe tema inovării şi antreprenoriatului social;
» workshop Innovation Camp care contribuie la dezvoltarea spiritului inovator al tinerilor și la generarea de soluții cu impact pentru comunitate într-un timp scurt;
» competiţie de idei de inovare socială și mentorat oferit de profesionişti.
Ca parte a parteneriatului cu NN, tinerii au șansa de a colabora cu voluntari din cadrul companiei, profesioniști cu experiență în cadrul unor sesiuni de mentorat virtuale și față-în-față. Această experiență practică îi ajută pe elevi să facă conexiuni între teorie și cerințele lumii reale. Printr-o combinație de activități online și offline, elevii sunt capabili să-și dezvolte abilitățile antreprenoriale și să devină mai responsabili și mai conștienți de problemele sociale din diverse sectoare: educație, sănătate, incluziune socială, dezvoltarea nivelului de trai și sustenabilitate.
”Un astfel de proiect îi ajută în perseverență pe elevi, îi ajută să comunice mai bine, le dezvoltă dinainte un mod de a lucra în echipă, le aduce satisfacție și mulțumire pentru fiecare efort, îi motivează să progreseze și îi ajută și pentru un viitor job sau viitoare afacere. Cel mai mult mi-a plăcut modul în care elevii au ținut cont de sfaturi și de faptul că au arătat un progres în munca lor. Sunt plăcut surprinsă să văd elevi cu astfel de preocupări. Am avut drept câștig o lecție, ceea ce înseamnă că, oricât de mici am fi, putem să facem lucruri mari și putem construi frumos astfel de planuri. Le recomand și altor colegi o astfel de experiență, pentru că le va oferi un exemplu”, spune Denisa Macovei, consultant voluntar în cadrul NN.
Voluntarii folosesc cele mai moderne instrumente de învățare online pentru a-i sprijini pe elevi să dezvolte planuri de proiect care pot fi transformate în idei de afaceri sociale fezabile. Rolul lor este esențial, prin faptul că aceștia le împărtășesc elevilor din cunoștințele și experienţa profesională și s-au implicat pentru creşterea performanţei echipelor intrate în competiţie, dându-le feedback și recomandări pentru îmbunățățirea planurilor de proiect și informații în probleme de resurse și finanțare, dezvoltarea ideii, promovare.
Mentoratul online este o componentă-cheie a programului Social Innovation Relay, care le permite voluntarilor să își exercite rolul mult mai eficient din punct de vedere al utilizării timpului și să ajungă la un număr mai mare de elevi. Datorită instrumentelor online, voluntarii s-au bucurat de următoarele avantaje: interacțiune mai frecventă și mai eficientă cu elevii mentorați; acces la elevii din zone rurale sau din alte orașe din țară.
Elevii participanți la programul Social Innovation Relay:
» au dobândit o mai bună înțelegere a conceptelor de inovare și antreprenoriat social într-un mod practic;
» au putut corela ceea ce au învățat la clasă cu profesorii despre antreprenoriat social, idei de afaceri și realizarea unor planuri de proiect cu experiența practică;
» au devenit mai conștienți de problemele sociale existente la nivel local și global;
» și-au dezvoltat abilitățile de a crea și testa un concept de afacere/ proiect social (și au exersat lucrul în echipă, gândirea creativă, rezolvarea problemelor, luarea deciziilor);
» și-au îmbunătățit capacitatea de a folosi tehnologia (comunicare online).
Tinerii au găsit motivația de a face o diferență și de a schimba câteva aspecte negative din comunitățile lor prin proiecte sociale, care au potențialul de a crea noi locuri de muncă pentru persoanele dezavantajate, de a contribui la coeziunea socială, la reducerea ratei de șomaj și la reducerea inegalităților.
Echipele au propus și pilotat idei inovatoare precum: aplicație smartphone ce vine în sprijinul persoanelor care suferă de depresie sau anxietate; ochelari hi-tech cu dispozitive de siguranță și navigație ce vin în sprijinul persoanelor cu deficiență de vedere pentru a deveni mai independente în mișcare; soluție de iluminat, care funcționează pe bază de energie solară și care valorifică proprietățile algelor, pentru a ajuta autoritățile publice și firmele să reducă cheltuielile la energia electrică și să purifice aerul de dioxidul de carbon.
Potrivit unui studiu de impact realizat de Centrul pentru Educație și Industrie de la Universitatea Warwick la nivel internațional, 86% dintre elevii care au participat la programul SIR la nivel global au devenit mai conștienți de problemele sociale existente în comunitățile lor, iar 78% dintre elevi s-au declarat mai încrezători în posibilitatea de a înființa pe viitor o afacere socială.
„Social Innovation Relay a reprezentat o modalitate de a ne face cunoscută ideea de afaceri, de a învăța despre antreprenoriatul social, de a ne antrena calitățile de creare a prezentărilor și public speaking și, bineînțeles, de a rezolva problemele majore ale mediului înconjurător”, a spus Andrei Marinescu, elev din cadrul Colegiului Economic A.D. Xenopol din București, implicat anterior în program.
„Experiența acestei competiții a fost minunată și cu adevărat unică! Ne-am străduit să venim cu idei creative și inovatoare care să ofere valoare și societății. Am colaborat foarte mult cu profesorul coordonator, iar mentorul nostru a fost un real sprijin, asigurându-se că facem ceea ce trebuie. În urma acestui concurs am câștigat experiență, ne-am dezvoltat abilitățile de limba engleză, am reușit să ne autocontrolăm emoțiile, transformându-le în energie pozitivă, creativă. La invitația Junior Achievement vom reveni cu siguranță în anii viitori pentru a împărtăși ideile noastre cu echipe de elevi din alte licee”, a completat Alexandru Chiriacescu, elev din cadrul Liceului Tehnologic Industrial de Electrotehnică și Telecomunicații din Constanța.